Cerita Semaian Eng dan Ah Guan

Minggu lepas saya beli pokok bunga di semaian Eng anak Kerk. Saya tak begitu ingat Kerk. Kerk itulah yang punya kereta morris minor , taukeh lori, jelas Ho.  Saya ingat-ingat lupa, samar-samar. Yang saya ingat rumahnya bersebelahan kedai Anem tukang gunting, semasa upah gunting kanak-kanak hanya 20 sen. Terasa kunonya saya, produk satu zaman yang asing.

Si Eng sudah berpisah dengan bininya, cucu angkat Topong, mengikut situkang cerita. Dulu semaiannya sangat maju. Sekarang sudah ramai saingan. Tanahnya hendak dijual untuk menampong perniagaan dan teman wanita baru. Dia  dah tidak tinggal dengan isterinya, sudah tidak balik rumah, gossip Ah Ho. Rupanya, yang melayan saya, kerani di semain, anak si Eng.

Semaian kelapa sawit, si Ah Guan, adik ah Beng, pula dah nak hampir kering kontang. Dia tak berani balik kampong. Habis sudah kebun orang kampong yang telah di tebang nya, tapi janji untuk tanam semula dengan kelapa sawit tidak dikotakannya. Kesian orang kampong yang tertipu. Kasihan juga dengan Ah beng, jiran ratusan tahun,  orang kampong cari adik nya.  Tapi apa boleh buat, semuanya janji mulut! tambah Ah Ho.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: