Ringgit Malaysia – terasa kecilnya ringgit Malaysia

Sebagai pendekatan menanagani krisis kewangan 1997, nota ringgit dalam denominasi besar dimansohkan. Maka tiadalah lagi wang kertas RM 10000. Yang terbesar masakini adalah RM 100. Didalam kewangan antarabangsa RM100 bersamman dengan Stg 15, SD 40 atau USD  30.

Rasionalnya ialah  supaya menyukarkan penyangak kewanagan, jika benarlah ada penyangak sedemikian, menyeludup ringgit keluar negara.

Akibatnya membawa ringgit yang bersamaan dengan USD 100000 perlu kantung besar sedangkan dalam Dollar Singapura ia hanya berbentuk 14 keping  nota SD 10000. Maka teringatlah sipenulis akan  Lira, atau rupiah atau rupee. Satu ketika dulu  ia bahan jenaka warga malaysia yang jadi jutawan bila ke indonesia atau itali atau india.

Alahai apa nak jadi dengan nilai Ringgit dan kenapalah denominasi besar tidak digunakan lagi. Rasionalnya denominasi besar atau kecil tidak menghalang pemindahan wang keluar atau kedalam negara. Bawalah beg bimbit ala JamesBond atau kalau mahu besar lagi gunalah bag juruterbang seperti yang Abang Mat buat di Australia dulu. 

Advertisements

One Response to Ringgit Malaysia – terasa kecilnya ringgit Malaysia

  1. dari perspektif saya pula, nilai duit yang kecil jika ditukarkan kepada matawang asing menyukarkan kehidupan saya sebagai pelajar berada di luar negara tapi terpaksa berhemah..alahai..bila agaknya nilai duit kita setanding..

    bila agaknya perlaksanaan dinar emas?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: