Anthony Burgess – The Malayan Trilogy, bermulanya di Malaya

Ramai orang Melayu tidak kenal siapa itu Anthony Burgess. Beliau ialah seorang novelis, penyajak dan penulis muzik terkenal British. Mengikut senarai novelis terkenal British di abad yang lalu Anthony Burgess tersenarai di golongan sepuluh teratas dan karyanya juga tersenarai diantara karya unggul abad 20.

Karya yang melonjakannya dan yang diakui jadi titik tolak kematangan penulisannya ditulis di Malaya, The MALAYAN TRILOGY, kisah yang menceritakan kisah masyarakat pra-merdeka. Ramai yang menyatakan kisah-kisah yang diceritakan adalah kisah benar yang berlaku, yang didengar dan dialami oleh Burgess sendiri semasa menjadi guru di The Malay College Kuala Kangsar. The Malay College di ubah nama jadi Sekolah  Sultan Mansur dan Kuala Kangsar menjadi Kuala Lancap

Nama-nama tempat diubah menjadi nama carutan. Mungkin sebab itu novel tersebut disambut dingin di Malaya, malahan ada yang mengatakan ia diharamkan.

Burgess MatSalleh kolonialis yang tidak seperti yang lain. Faseh berbahasa Melayu dan menulis jawi dan akrab dengan yang dijajah.

Malaya dan Malaysia maseh tidak tahu mengagungkan satu nama besar yang ia punya peranan melahirkannya. Seolah-olah CUBA, HAVANA danPARIS tidak mengenal, siapa itu Hemingway?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: