JI Mas Selamat, (J)awa (I)nternasional

Semuanya silap. Pak Bush silap. Howard polis amerika juga silap. Hsien Loong juga silap.

Abu Bakar Bashier memang lah khalifah besar Jemaah Islamiah, Jim YA, pergerakan militan   yang mahu jadikan Nusantara satu kesatuan berkhalifah. Anggotanya santri-santri yang berpendidikan di pesantren-pesantren. Mereka berbahaya!

Mas Selamat? Mas Selamat memanglah JI tapi bukan jemaah islamiah. Aduhai, mereka tidak tahu rupanya yang JI Mas selamat ialah JI, JAWA INTERNASIONAL.  Jay (J)  Ai (I ) bukan nya JIM YA. J I tidak berbahaya.

Itulah akibatnya jika abjad arab  atau jawi di rumikan.

Mereka memang tak cukup ilmu. Tak mungkin mas selamat  JIM YA. Dia seorang abangan, mas selamat  pendidikan sekular singapura. Mas selamat hidup selesa di rumah pangsa. Tiada kekejaman terhadap orang islam di singapura. Kenapa perlu jadi militan?

Mas SELAMAT  Jawa Internasional totok. Mereka tidak tahu rupanya ada kesatuan Jawa Internasional. Mereka tidak tahu rupanya JI bukan sahaja beroperasi di Nusantara, tapi amat aktif di London, Amsterdam, Surinam, New York, Timur Tengah,madagascar, Cape Town, diseluruh pelosok dunia. Seantero Dunia kalau ikut istilah JI.

Kenapalah mereka lupa merujuk kepada Gus Dur, yang pernah jadi Jim Ya tapi sekarang JI. Hsien loong sepatutnya minta pengesahan dari Muhamad Rahmat, kepala Jawa International seberang tambak di Johor. Kenapa tidak merujuk kepada Bapak Presiden SBY, juga presiden JI.

Dari malu yang amat sangat dengan kesilapan ini, hanya satu jalan sahaja yang ada. Lepaskan Mas Selamat. Biarkan dia melarikan diri dari tandas, dan berlari tempang. Biarkan sahaja dia menunggu bas menghala ke Clark Quay. Berikan dia identiti baru.

Begitulah jalan penyelesaian diplomatik yang telah dirundingkan dengan kepala-kepala Jawa Internasional Dunia. Kalau tidak JI JI yang jadi pembantu rumah, dan tetamu kehormat di Hong Kong, Singapura, London, Timur Tengah akan jadi militan jika ahlinya, Mas Selamat tidak dibebaskan.

Hidup Jawa!! Hidup JI! Hidup Jawa internasional, bergegar sorakan seantero dunia bila mengetahui ahli JI  yang amat berharga, Mas Selamat, yang sudah pasti  sentiasa selamat telah dapat meloloskan diri dari tingkap Jamban Singapura.

Hsien loong, bush dan howard bersyukur dapat mengelakan petaka dan penangan JI lain.

Advertisements

2 Responses to JI Mas Selamat, (J)awa (I)nternasional

  1. inspigoblog says:

    saya teringat sahabat JI di london yang bernama ZS, jawa world.

  2. kejawen says:

    bagus sekali inspigoblok bapak. Sepatutnya bapak aja yang cocok dipanggil Pak Lurah Jawa Internasional – sebab bapak selalu aja kelibatan di mana-mana. Saya sekadar JT – Jowo Turunan yang kebetulan mencari jeki Gusti Illahi…di rantauan. Acapkali terasa kesorangan kerna udah sekian lama cuba memperbaiki diri…Inshaallah, pasti pulang berpatigeni di pesantren halaman sendiri…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: