Sultan Johor Murka ADUN DAP Bentayan, GWEE TIONG HIANG

ADUN Bentayan Johor, dari parti DAP, tidak mahu pakai songkok dan pakaian rasmi Dewan Undangan negeri Johor. Berepegang pada prinsip katanya. Ini menyebabkan Sultan Johor murka. “Mana dia?” titah baginda, “mari kesini tujuk kejantanan engkau”. Mungkin hendak dibelasahnya YB tersebut.

Orang Melayu patut berterima kasih kepada YB yang berani itu. Sekurangkurangnya dia tidak hipokrit. Walaupun dia mungkin cauvinis, yang memandang lekeh adat bangsa lain, tapi dia tidak hipokrit. Sudah pasti ramai rakan beliau yang mengenakan pakaian seragam dan soingkok sebenarnaya cauvinis kaw-kaw.

Seharusnya digalakkan lebihramai yang berani menunjukan bahawa mereka berpegang kepada prinsip. Walaupun prinsip itu sebenarnya dalih cauvinisma. Baik sekali diberi pingat, kerana dengan galakan sahaja dapat di ketahui sanubari dan isi hati mereka.

Sultan seharusnya biarkan sahaja supaya lebih ramai yang menunjukan keberanian. Tidak jatuh darjat dan daulah tuanku, biarkan tugas menghalau mereka diberikan kepada sarjen dan Koperal yang bolih menghalau mereka dari menghadiri pembukaan.

Saya yakin YB ni murid tua Chung Hwa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: