Lambatnya matang anak melayu

Salah satu ciri mengukur kematangan manusia adalah kesediaan menerima tanggung jawab. Walaupun kematangan ada kaitan dengan usia , ia berbeza dari seorang keseorang. Seorang anak muda berumur 18 tahun mungkin mempunyai kematangan yang setara dengan seorang yang berumur 35 yang lambat matangnya.

Salah satu faktor yang menentukan cepat atau lambat matang sesaorang adalah budaya keibubapaan dan pendidikan sesuatu kaum. Sekiranya semasa membesar anakanak dilihat sebagai sentiasa kecil dan mentah, lambatlah kematangannya.

Malang sekali kerana didala pengalaman mendidik dan memimpin anak-anak muda, jelas kadar kematangan anak melayu adalah palaing lambat jika dibandingkan dengan kaum cina dan India.

Terkadang kadang terasa kecewa apabila anak melayu jika diberi tugas yang lebih dan tanggungjawab , malahan kalau diberi pangkat, takut-takut untuk menerimanya. Ramai yang melihatnya sebagai beban. Keselesaan adalah pertimbangan utama walaupun dari segi kemahiran dan kompetensi kebolihan mereka mungkin setara.

Alahai…. anak bangsa

Advertisements

4 Responses to Lambatnya matang anak melayu

 1. Unggal says:

  Well said brother…. in my line of work with the students department itulah yang saya hadapi selalu. They are the ones who have 1001 problems no matter how accessible the answers are especially in this informative world. I suppose anak wong melayu okehan monjoney…. to much pampering unlike others… In the words of my mother… semuanya nak di mata lutut. kalau boleh pun nasi minta disuapkan walau dah ‘berjembut’.
  You have brought up your Fiza & Norm and your other children well…I salute you!!!… If only more Malay parents are like you, of course Norsi n Anita too..

 2. yanti says:

  betul! sy setuju.. sbb boleh tengok sendiri pelajar2 yg x bertggjwb menyiapkan kerja sekolah, x bertanggungjwb mengemas kelas,x btanggjwb dlm membuat2 kerja2 berfaedah secara sukarela tetapi lebih bertggjwb merosakkan kereta cikgu,membuat fitnah cikgu mendera di dlm kelas dan menjahanamkan harta benda sekolah.bila kena marah sikit or adu terus kpd ibubapa,guru yg kena marah or kna saman.so,utk mengelakkan jd bahan tatapan di dada akhbar oleh insan2 yg x btanggungjwb ini,guru pun ada yg x btanggjwb klo berlaku apa2 kpd anak2 skrg.

 3. inspigoblog says:

  kejawen
  Quote of the month “nasi mau disuapkan walau sudah berjembut”, tersenyum sendirian saya.

 4. inspigoblog says:

  yanti
  Saudari , guru dan ibu bapa bolih mula buat perubahan dengan mengubah kaeadah dan pendekatan keibubapaan dan pendidikan yang berbeza dari yang lazim. Yang lazim menyebab budaya, resam yang berterusan yang tidak semestinya baik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: