anda mau cerai? anda mau ditalak?

Posting terawal saya berhubung dengan Talak dan Cerai sering dilawati. Adakah ini bermakna ramai yang tertanya-tanya cara dan perihal nak bercerai? nak jatuh talak, atau nak minta dijatuhkan talak?

Saya jangkakan pasti lebih ramai wanita dan ibu-ibu muda dan atau yang belum bergelar ibu. Nasihat saya, bersabarlah.

Sekiranya anda masih muda sudah pasti yang tua akan menasihati supaya berfikir berkali-kali. Konflik pasti ada didalam rumahtangga. Berkaunsel adalah tindakan paling berhemah.

Kaedah mengatasi konflik berkeluarga ada didalam alQuran. Banyak lagi kaedah mengatasi konflik. Kebiasaannya Ego kita yang menjadi musuh utama. Melantik wakil pihak lelaki dan perempuan, sebagai perunding dan perantara itu satu cara yang disaran didalam Quran.

Pernah terfikir betapa sunyi dan sejuknya tidur berseorangan. Tidak teringatkah nikmat perhubungan suami isteri. Bayangkan berbulan bulan, bertahun, tahun tanpa isteri atau suami. Nafsu dan cinta adalah kurniaan agungNya. Pergilah dan sejuk kan hati, buangkan ego, katakan I am sorry, maafkan saya, pujuklah saya, pujuklah pasangan anda.

Make Love not war. Bercinta bukan bersengkita. Naikan berahi bukannya benci. Bergerumul dalam jima’ bukanya bergerumul dalam gaduh. Hayati lirik “LASKAR CINTA”

Cerai itu satu siksaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: